AARDPERENSOEP

nov. 22, 2023

Aardperen zijn een knolgewas met een verfijnde smaak en een lichte nootachtige ondertoon. Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Deze onterecht vergeten groentes zijn eenvoudig zelf te kweken en gedijen goed in losse, goed doorlatende grond. Je plant de knollen die lijken op gemberwortel het beste in de late winter/vroeg voorjaar op ongeveer 10-15 cm diepte en met ongeveer 30 cm tussenruimte. De planten groeien snel en kunnen tot wel twee tot drie meter hoog worden. In de late zomer of vroege herfst laten ze prachtige gele bloemen zien.


Aardperen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. De aardpeer is rijk aan vezels en heeft een hoog gehalte aan inuline (een prebioticum dat goed is voor de darmgezondheid) en verschillende vitamines.

 

De aardperen in deze soep worden eerst gekarameliseerd in de oven, waardoor hun natuurlijke zoetheid naar voren komt en een intensere aardse smaak aan de soep geeft. 


Bereidingstijd:  30 min

Hoeveelheid:  4

DIT HEB JE NODIG:

  • 750 g aardperen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes verse tijm
  • 3 etl olijfolie
  • 750 ml kippenbouillon
  • scheutje room
  • 125 ml crème fraîche
  • Bieslook, gesnipperd

ZO MAAK JE HET: 

Verwarm de oven voor op 200°C.

 

Schrob de aardperen goed schoon. Pel de ui en snijd in parten. Pel de knoflook en snijd in plakjes.

 

Hussel om met wat olijfolie, tijm, peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Karameliseer de groente in ca. 45 min in het midden van de oven.

 

Breng ondertussen de bouillon aan de kook. Houd enkele aardperen apart en voeg de rest toe aan de bouillon. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Roer er een scheutje room door en laat nog even kort doorkoken.

 

Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de crème fraîche en bestrooi met de bieslook.


Tip: Ook erg lekker met knapperige prosciutto (8 min. in de oven op 180 °C) en geroosterde hazelnoten (grof gehakt en gemengd met een beetje olijfolie en peper en zout). Garneer met een toefje kleine veldkers. Laat dan de crème fraîche en bieslook achterwege.

 

Bron: De Verborgen Tuin

Share by: