DE TOVERHAZELAAR

jan. 06, 2024

DE EERSTE AANGEPLANTE BOOM

In onze tuin staat een Hamamelis mollis en naar verluid is dit de eerste aangeplante boom in onze tuin, zo’n 60-70 jaar geleden. Nu in deze tijd van het jaar (januari-maart) bloeit de toverhazelaar op kale takken met diepgele serpentine-achtige bloemen die heerlijk geuren. De meerstammige boom wordt zo’n 3-5 meter hoog en is zeer winterhard. De toverhazelaar doet het prima op vrijwel iedere grond en houdt van een beetje kalk in het voorjaar. 


VERSCHILLENDE SOORTEN

Er zijn verschillende toverhazelaars, waarbij de H. mollis een van de mooiste soorten is. Deze soort werd in 1879 vanuit Midden China naar Europa gebracht. Wetenschappers onderscheiden minimaal 5 soorten, waarbij de verschillen onder andere bepaald worden door het land van herkomst. Ook de H. japonica komt uit Azië (uit Japan). De drie andere soorten komen uit Amerika: H. ovalis, H. vernalis en de H. virginia. Ook is er nog de bekende H. intermedia die eigenlijk een hybride is van de H. japonica en H. mollis. 


HAMAMELIS COLLECTIES

Het arboretum in Kalmthout (België) heeft één van de grootste en oudste verzamelingen van toverhazelaars van Europa maar ook in Nederland vind je indrukwekkende collecties, zoals in de Hortus Botanicus van de TU Delft en in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn. Deze laatste laat de nationale collectie zien, waarbij de oudere exemplaren al meer dan 100 jaar oud zijn. 


HAMAMELIS IN DE GENEESKUNDE

Aan de Hamamelis wordt al lange tijd een geneeskrachtige werking toegekend. Al in 1870 constateerde de Amerikaan T. Pond dat de Indianen met een aftreksel van hamamelistakken brandwonden, abcessen en allerlei soorten wonden behandelden. Hamamelis en dan met name de H. virginia, schijnt een samentrekkend effect te hebben. 


In de homeopathie worden nu nog steeds geneesmiddelen op basis van Hamamelis voorgeschreven bij klachten met de huid, spijsvertering en circulatie. Het zou werken bij acute diarree, lichte huidverwondingen, eczeem, spataderklachten en een gevoelige huid.  


Van de bladeren, de bast en de twijgen wordt een destillaat gemaakt dat wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het versterkt de huid, stimuleert de doorbloeding, verkleint de poriën en heeft een sterk zuiverende werking. 


TOVERPLANT

Voor de Noord-Amerikaanse Indianen is de Hamamelis een toverplant. Uit plantdelen die men in een kom gooide, ontving men advies voor ondernemingen en besluiten die genomen moesten worden. Ook werden vorkvormige takken als wichelwoede gebruikt om water op te sporen.

Share by: