GEVLEKT LONGKRUID

mrt. 18, 2024

PULMONARIA OFFICINALIS

Bij ons bloeit momenteel het gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis). De blauwpaarse en roze bloemen aan één plant maken het een decoratieve plant. Maar het is niet alleen een mooie plant om te zien. Het is vanwege de vroege bloei ook een belangrijke plant voor de eerste wilde bijen. Je kunt de blaadjes eten (lekker in de sla of soep) en daarnaast is het een van de oudste planten die wordt ingezet in de geneeskunde; daaraan dankt de Pulmonaria officinalis ook zijn naam. Pulmo betekent namelijk 'long' in het Latijn. Het is de veelzijdigheid van deze inheemse plant waarom hij een plekje in onze kruidentuin verdient. 


GOED VOOR DE BIODIVERSITEIT

Het gevlekt longkruid groeit het liefst op een vochtige bodem in de halfschaduw. Het is een inheemse plant die hoofdzakelijk nog in Zuid-Limburg voorkomt en tot de stinsenplanten behoort. De bloemen bloeien van maart tot en met mei en verkleuren dan van rozerood naar paarsblauw. Aan een plant zitten dus meerdere kleuren bloemen. Deze opvallende eigenschap heeft te maken met de bestuiving door de bijen. De rozerode kleur van de bloem trekt insecten aan. Na bestuiving verandert de zuurgraad in de bloem en gaat de roze kleur over in een blauwe kleur. Zo kun je dus aan de kleur van de bloem zien of de bloem al bezoek heeft gehad van een bij!


De Pulmonaria officinalis is een vroege bloeier, wat het een belangrijke voorjaarsbron maakt van nectar en stuifmeel voor met name vroeg vliegende wilde bijen, zoals de sachembij en diverse soorten hommels. De plant breidt zich uit door ondergrondse wortelstokken die vooral in het najaar goed te vermeerderen zijn door te scheuren. Ook hebben mieren een belangrijke rol in de vermeerdering van de plant. Onder de zaden zitten zogenaamde mierenbroodjes, die de mieren lokken. Zij verslepen de zaden en verspreiden daarmee de plant. 

TRADITIONEEL MIDDEL BIJ PROBLEMEN MET DE LONGEN

Al sinds de oudheid wordt het gevlekt longkruid gebruikt in de traditionele geneeskunde. Gevlekt longkruid zou vooral kunnen worden ingezet als middel bij problemen in het gebied rondom de longen, zoals keelpijn, bronchitis, ademhalingsproblemen, longemfyseem, astma, zwakke longen en COPD. Het helpt daarnaast bij griepachtige verschijnselen die gepaard gaan met koorts en diarree.


Longkruid bevat veel interessante stoffen: slijmstoffen, looistoffen en mineralen, zoals kalium, ijzer en kiezelzuur. Dit laatste mineraal, kiezelzuur, wordt ook silicium genoemd. Andere siliciumkruiden zijn brandnetel, smeerwortel en heermoes. Kiezelzuur zit in ons lichaam in botten, bindweefsel, pezen en kraakbeen, maar ook in de zachte organen zoals lever, nieren en longen. Silicium heeft de gunstige eigenschap dat het overtollige mineralen verwijdert, zoals aluminium, een boosdoener bij ouderdomsklachten.


De bloemen zijn eetbaar. De smaak is fris komkommerachtig, vergelijkbaar met die van komkommerkruid. De jonge blaadjes smaken lekker in salades en soepen.


bron: https://www.dekruidhof.nl/gevlekt-longkruid/

Meer van dit soort plantenweetjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abboneren op de nieuwsbrief

Share by: