GINKGO BILOBA

dec. 16, 2023

DE BOOM VAN HET EEUWIGE LEVEN

De Ginkgo Biloba is als soort al zo'n 215 miljoen jaar oud. In dat Juratijdperk was het een naaldboom en leefde samen met de dinosauriërs. Die stierven zo'n 65 miljoen jaar geleden uit, terwijl de Ginkgo-boom voort bleef bestaan, zij het dan langzaam geëvolueerd tot bladverliezende loofboom. In die tijd kwam de Ginkgo over de hele wereld voor. Zo'n 2,5 miljoen jaar geleden is de boom verdwenen uit Europa en sindsdien is hij van nature alleen nog te vinden in China en Japan.


Deze boom wordt niet voor niets een levend fossiel genoemd. Het is de oudste boomsoort ter wereld en misschien zelfs wel de oudste plantensoort. Een Ginkgo boom kan wel 40 meter hoog worden en meer dan 2.000 jaar oud worden. In de Utrechtse Hortus staat het oudste exemplaar van Nederland, misschien wel de oudste van Europa en waarschijnlijk ook buiten Japan. Vermoedelijk is deze boom ruim 250 jaar oud.


De Ginkgo Biloba wordt als oerboom gezien als een symbolische herdenkingsboom voor het eeuwige leven. De oudste levende Ginkgo boom staat in China en is ca. 3.500 jaar oud. Waarschijnlijk is de boomsoort rond 800 samen met het boeddhisme uit China naar Japan overgekomen, waar de boom vaak bij tempels wordt geplant. In Japan wordt de boom als een god vereerd en staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, tijdloosheid, toverkracht en een lang leven. Dit komt ook omdat op 6 augustus 1945 een atoombom de Japanse havenstad Hiroshima vernietigde. Een Ginkgo boom die op een kilometer van de inslag stond, overleefde de inslag. Deze boom is nu het symbool van hoop.


Ginkgo Biloba en de geneeskunde

Al sinds duizenden jaren wordt aan de Ginkgo Biloba geneeskracht toegekend. De zaden worden gebruikt bij ademhalingsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen en gehoorverlies. De bladeren worden gebruikt voor een betere bloedsomloop, bij geheugen, bij ademhalingsproblemen, gehoorverlies, geheugenverlies, huidziekten en bij angst. Het blad van de Japanse notenboom wordt gebruikt in cosmetica, met name huisproducten en shampoo.


Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de werkingen van de Ginkgo boom. Het zou ervoor zorgen dat getransplanteerde organen niet worden afgestoten. Ginkgo staat ook bekend als natuurlijk geneesmiddel dat mogelijke symptomen van hersenveroudering of zelfs de ziekte van Alzheimer kan afremmen.

De tuin zal voort blijven bestaan

De Ginkgo Biloba in onze tuin is de inspiratie geweest voor ons logo. Wij hebben een vrouwelijke boom, die pas na 25 jaar vrucht draagt.


De Ginkgobladeren in het logo zijn bedoeld als metafoor met de voormalig eigenaresse en grondlegger van onze tuin: Nell Gerits-Kuipers. De tuin is haar levenswerk en met veel pijn in haar hart heeft ze afstand genomen van haar tuin. Waar een ander er wellicht voor zou kiezen om de tuin te laten verwilderen om maar te kunnen blijven, koos Nell ervoor om een waardig opvolger te zoeken. Misschien was het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar het is gelukt. Met veel passie en respect voor het verleden willen wij de tuin voortzetten. Nell zal sterven, maar haar tuin zal voort blijven bestaan, tenminste als het aan ons ligt. Het eeuwige leven...


De zilveren abrikoos

De boom wordt ook wel Japanse notenboom genoemd, toch komt de boom van oorsprong uit China. Ook plant de boom zich niet voor met noten, maar met zaden. Die zien er uit als abrikoosvormige zaden en hebben een zilveren gloed. Daaraan ontleent de boom ook zijn naam: gin = zilver; kyo = abrikoos. Een schrijffout van een botanicus maakte het de Ginkgo en Linnaeus gaf hem in 1771 zijn definitieve naam. Biloba betekent 'tweelobbig' en slaat op de waaiervormige bladeren met een uitsnijding in het midden. De boom komt voor in mannelijke en vrouwelijke vorm, waarbij de vrouwelijke variant in het najaar bolvormige zaden vormt met een vlezige huid. Eenmaal gevallen begint dit te rotten en te stinken, dat is de reden waarom men liever de mannelijke boom plant.

Share by: