VLIERBLOESEMSIROOP

nov. 22, 2023

Het is inmiddels een traditie geworden om ieder jaar samen met mijn dochter Xana vlierbloesem te plukken. Ergens tussen half mei en half juni gaan we er op uit, want dan bloeit de vlier. Afhankelijk van het weer bloeit de Sambucus nigra in die periode, meestal maar voor slechts een week of 2-3.


Het is belangrijk om de bloesem te plukken bij droog weer, want het stuifmeel is wat jouw vlierbloesemsiroop zijn aroma geeft. We plukken niet alle bloesem van een struik. De rest kan doorgroeien tot vlierbessen, daar kun je heerlijke jam van maken. Of je laat ze hangen, als voedsel voor de vogels.



Xana is gek op de vlierbloesemsiroop, dus we maken ieder jaar liters van dit zomerse drankje. Maar naast deze siroop kun je er ook heel veel andere lekkere dingen mee maken. Wist je dat vlierbloesem de basis is van de populaire cocktail Hugo? Vlierbloesemgelei smaakt heerlijk met aardbeien of chocola. De verse bloemen worden ook wel gebruikt in een pannenkoekbeslag of gedroogd in de thee. Of wat dacht je van deze overheerlijke vlierbloesemcakejes met mango en limoen?

DIT HEB JE NODIG:

  • Schermen van vlierbloesem
  • 1250 gram suiker per liter
  • Optioneel: 20 gram citroenzuur per liter

ZO MAAK JE HET: 

Pluk de vlierbloesem. Leg ze even uit op het aanrecht of op een tafel om de insecten die er mogelijk in zitten, te kunnen laten ontsnappen. Gebruik alleen bloesem die er fris en gezond uit zien. Probeer de bloesem zoveel mogelijk te ontzien van lange stelen. Doe de bloesem in een grote pan en giet er zoveel water over dat de schermen net onder water staan. Dek af en laat minstens 1 dag staan op een koele plek.

Giet het geheel af en giet het nogmaals af door een kaasdoek. Meet vervolgens de hoeveelheid vloeistof af en voeg per liter 1250 gram suiker toe. Laat al roerend de suiker oplossen. Eventueel kun je nog het citroenzuur toevoegen. Dit zorgt voor een frisse smaak en een langere houdbaarheid.

Maak flessen grondig schoon en vul af met de vloeistof. Deze siroop is ongeveer een jaar houdbaar.


Bron: De Verborgen Tuin

Share by: