LEMON CURD

nov. 22, 2023

Niet bepaald van ons Nederlandse klimaat, maar toch hebben wij een citroenboompje in onze tuin. Weliswaar in een pot zodat het boompje, zodra er vorst wordt gemeld, kan overwinteren in onze Orangerie. Ieder jaar, zo rond Oud-op-Nieuw levert het boompje toch best wat sappige citroenen die we verwerken tot een klassieke Limoncello of een heerlijke Lemon Curd, zoals in dit recept. En die Lemon Curd is op zijn beurt dan weer heerlijk in bijvoorbeeld de Lemon Meringue taartjes, die we tijdens onze open dag serveren

Bereidingstijd:  30 min

Hoeveelheid:  1 flinke pot

DIT HEB JE NODIG:

  • 2 flinke citroenen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren, geklutst

ZO MAAK JE HET: 

Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.

Doe citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom en verhit deze au bain-marie. Zet op middelhoog vuur. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.

 

Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel met een garde. Voeg hierna ook de eieren toe terwijl je blijft roeren. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe in de gaten of er nog genoeg water in je steelpan zit.

 

Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten.

 

Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke, juiste dikte.

 

Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.


Bron:  www.laurasbakery.nl

Share by: