DE NIEUWE KRUIDENTUIN

feb. 11, 2024

HET MAKEN VAN EEN PLAN

Afgelopen winter ben ik druk bezig geweest met de aanleg van een nieuwe kruidentuin. We hadden al wat kruiden in de moestuin staan, maar ik wilde graag een uitbreiding hierop. Want naast tuinieren, houden we ook van koken en lekker eten. Het liefst met verse producten, uit onze moestuin of van de lokale ondernemer in de buurt. Kruiden geven je gerecht veel smaak en bieden veel mogelijkheden. Afgelopen zomer bracht ik een bezoek aan de oude kruidentuin die vroeger hoorde bij kasteel Holtmuhle in Tegelen. Ook was er in De Verborgen Tuin een boeiende workshop van Marianne Mors over kruidenthee. Geïnspireerd op mijn bezoek aan de kruidentuin en de verhalen van Marianne, ging ik aan de slag met het maken van een plan. 


BRUTE MANKRACHT

Ik koos voor een plek naast de moestuin en de kippenren. Hier komt lekker veel zon, waar mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie van houden, maar er is ook schaduw dankzij de achterliggende loods. Op het stuk grond groeiden twee grote siergrassen (Miscanthus giganteus) die in de loop der jaren een flink wortelstelsel hadden gecreëerd. Met wat geduld en brute mankracht wisten we de grond vrij te maken en hebben we deze voorzien van een laag compost. 

DE INDELING VAN DE KRUIDENTUIN

Via Marktplaats konden we een partijtje waaltjes op de kop tikken waar ik de randen van de paadjes van heb gemaakt en zo structuur kon geven aan de toekomstige kruidentuin. Ik maakte 4 hoofdvakken en het leek me leuk om ieder vak een bepaald thema mee te geven. Ik koos voor geneeskrachtige kruiden, inheemse kruiden, keukenkruiden en theekruiden. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht.

DE VEELZIJDIGHEID VAN KRUIDEN

Als je je een beetje verdiept in kruiden, kom je er al snel achter dat veel kruiden prima in de thee smaken, de smaak van je gerecht omhoog halen en ook nog eens een geneeskrachtige werking worden toebedeeld.  En sommigen zijn ook nog eens inheems.



Neem nu bijvoorbeeld de Moerasspirea (Filipendula ulmaria). Een heerlijk geurende inheemse plant die je veel tegenkomt langs natuurlijke oevers in Nederland. Moerasspirea bevat salicylzuur en dat werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het wordt ingezet bij huidproblemen maar helpt ook bij griep, verkoudheid en koorts. Daarnaast smaken de jonge bladeren ook nog eens naar komkommer en zijn heerlijk in een salade. Ook wordt Moerasspirea gezien als een smaakmaker in rode wijn, azijn en bier. Moerasspirea is bovendien een overheerlijk theekruid. Ze smaakt zacht en zoet en heeft een vleugje honing. Dus ja, in welk vak moet je dat kruid dan zetten? 

OP BASIS VAN GEVOEL

Uiteindelijk heb ik de indeling vooral op basis van gevoel gedaan. De Moerasspirea heeft een plekje in het inheemse vak gekregen, want hij staat hier een eindje verderop gewoon in de natuur langs de beek. Een Citroenverbena past beter tussen de theekruiden en Bieslook is bij uitstek een veelgebruikt keukenkruid. Arnica en Valeriaan vind ik dan weer zo'n typische kruiden waarbij je denkt aan de geneeskrachtige werking en zo kom je er uiteindelijk toch wel uit.   


TIP

Hang een bosje kamille in het open venster. 

Dit houdt de vliegen op een afstand.



VIND JE WARE LIEFDE MET KAMILLE

Het is ontzettend leuk om je te verdiepen in kruiden. Ik vind het reuze interessant om te lezen over wat je allemaal kunt met een kruid, maar ook over de geschiedenis en de folklore. Neem bijvoorbeeld Kamille. Dat werd in de Middeleeuwen vaak ingezet als "strooikruid” op de vloer van huizen. Bij het vertrappen van de plant kwam een heerlijke geur vrij die de nare geurtjes verbloemde. Ze geloofde ook dat het baden in kamille helpt om de ware liefde te vinden!



Of wat dacht je van smeerwortel? De helende werking die smeerwortel wordt toebedeeld, werd wel erg letterlijk genomen. De Engelse herborist Culpeper (1616 –1654) beweerde dat als de wortels in een pan met stukjes afgesneden vlees worden gekookt, de stukjes weer aan elkaar groeien! 


Geneeskrachtig of niet, kruiden zijn een prachtige aanwinst voor je tuin. Het zijn mooie planten om te zien en soms geven ze je ook een mooie bloeiwijze kado. Hoe leuk is het dan, dat je er niet alleen naar hoeft te kijken, maar er ook allerlei lekkere dingen van kan maken? 


In de komende tijd zal ik jullie in de nieuwsbrief en op deze website op de hoogte houden van de ontwikkeling van de kruidentuin en zal regelmatig een kruid toelichten. Ik durf te wedden dat jij heel regelmatig van die Ohja?-dat-wist-ik-niet-momentjes gaat krijgen! 


En je kunt natuurlijk ook de kruidentuin komen bekijken tijdens een van de Open Dagen die weer van start gaan vanaf 15 mei. We zijn dan niet alleen regelmatig op zondag open, maar ook iedere donderdagmiddag!

Meer van dit soort plantenweetjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Abboneren op de nieuwsbrief

Bronnen:

  • De natuurlijke apotheek – Christine Iverson 
Share by: