DE ENGELWORTEL

mrt. 10, 2024

ANGELICA ARCHANGELICA 

Engelwortel is een meerjarige plant die behoort tot de schermbloemigen. De plant groeit in het voorjaar uit tot een indrukwekkende reus die wel 2 m groot kan worden. In de zomermaanden bloeit de Angelica met groen-witte bloemschermen op donkergroene stengels met donkergroen blad. Er is ook een variant met purperrode stengels en bloemschermen in dezelfde kleur (Angelica gigas). De schermbloemen trekken een keur van insecten aan. Zo is de Angelica Archangelica bijvoorbeeld een waardplant voor de Koninginnepage. De Engelwortel is een heerlijk aromatisch kruid, dat naast zijn decoratieve uiterlijk en goede eigenschappen voor de gezondheid, zeker ook de moeite waard is om eens mee te koken.


HERKOMST

De plant zou ons zijn toebedeeld door een Engel om het lijden te verlichten. In elk geval is de plant wel vernoemd naar een engel. Tweemaal zelfs, want Angelica stamt af van het Latijnse angelus dat engel (of boodschapper) betekent en archangelica komt van aartsengelen, waarschijnlijk Raphaël, de engel van de geneeskunst. Zo zou een monnik in een droom Engelwortel hebben doorgekregen als aanwijzend geneesmiddel tegen de pest. 


De Engelwortel komt zeer waarschijnlijk uit Syrië en groeit in Europa met een voorkeur voor het hoge noorden. In Scandinavië werd dit kruid al in de oudheid zeer gewaardeerd en zelfs geteeld. Vroeger geloofde men dat Engelwortel zou beschermen tegen kwade geesten en enge ziekten en helende krachten zou bezitten. 

DE GENEESKRACHT VAN ENGELWORTEL

 Vanaf de vijftiende eeuw kreeg de plant ook meer bekendheid in onze contreien en werd als geneeskrachtig kruid ingezet bij spijsverteringsproblemen. Al in 1554 beschreef plantkundige en arts Rembert Dodoens deze plant als geneeskrachtig. Hij schrijft "deze wortel opent, ontdoet, maekt dun, verteerd, doet sweeten, wedersteat alderhande vergift, ende gheneest alle pestige ende besmettelijcke siekten, alsmede in tijts ghebruyckt". 



Tegenwoordig bewijst deze bijzondere plant nog steeds zijn nut bij een opgeblazen vol gevoel, krampen, winderigheid en gebrek aan eetlust. De bitterstoffen in Engelwortel bevorderen de uitscheiding van maagzuur en gal. Dit zorgt ervoor dat de spijsvertering wordt gestimuleerd en de eetlust wordt bevorderd. Engelwortel versterkt bovendien het hart, stimuleert de bloedsomloop, het immuunsysteem en helpt tegen long-aandoeningen. Baden in een aftreksel van de wortel zou mensen met reuma verlichting van de klachten kunnen geven. 

ENGELWORTEL IN DE KEUKEN

Engelwortel is een veelzijdig kruid voor in de keuken. Alle delen van de plant zijn eetbaar. Het jonge frisgroene blad kun je aan salades, sauzen en groentesoepen toevoegen en smaakt ook lekker in combinatie met zoete gerechten met vis. De jonge stengels kun je stoven of roerbakken. In Frankrijk worden de stengels veel gekonfijt en toegevoegd aan cake, vruchtentaarten, gebak en desserts. De wortel wordt ingezet als smaakmaker voor diverse kruidenlikeuren zoals Chartreuse en Vermouth. De gekookte stengels zijn een heerlijke toevoeging voor Angelica-Rabarberconfituur. Klik hier voor het recept. 

OPGELET:

Bij sommige mensen kan het sap van de Engelwortel een allergische reactie op de huid geven nadat ze in de zon geweest zijn. Dat noemt men een fototoxische reactie en kan nare blaren geven.   

Meer van dit soort plantenweetjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abboneren op de nieuwsbrief

Share by: